Hulp bij het kiezen van padelballen
Verschil tennisbal en padelbal
Zijn padelballen hetzelfde als tennisballen? Ondanks dat ze er hetzelfde uitzien, zijn de ballen niet hetzelfde. Je kunt dus beter niet padellen met tennisballen en andersom. Een padelbal is iets kleiner en heeft een lagere druk, waardoor hij minder hoog stuitert dan een tennisbal. Door de lagere druk is ook de snelheid lager. Daarnaast is het vilt van een padelbal iets langer, ook om snelheid te verminderen. Dit is van belang omdat een padelbaan kleiner is dan een tennisbaan.
Materiaal padelballen
De binnenkant van een padelbal is gemaakt van rubber. De meeste padelballen zijn gevuld met gas of stikstof. Voor de buitenkant wordt voornamelijk vilt gebruikt. Dit kan bestaan uit natuurlijke vezels (gemaakt van schapenwol) of synthetische vezels.
Er bestaan ook ballen die niet onder druk staan, deze ballen zijn gemaakt van een dikker soort rubber. De ballen zonder druk zullen langer meegaan, maar kunnen veranderen qua vorm als er veel mee gespeeld wordt.
Soorten padelballen
De meest gebruikte padelballen zijn de ballen onder druk. Er zijn twee soorten ballen onder druk: normale snelheid en hoge snelheid.
Normale snelheid: De ballen met een normale snelheid hebben een iets lagere druk en wat langer vilt. Dit zorgt voor meer weerstand in de lucht en daardoor minder snelheid. Deze ballen worden veelal gebruikt door junior, beginnende en gemiddelde spelers.
Hoge snelheid: De ballen met een hoge snelheid hebben een hogere druk en korter vilt. Deze ballen worden voornamelijk gebruikt door spelers met een gemiddeld tot gevorderd niveau die een actiever spel wensen.
Kwaliteitseisen
Om als padelbal te kwalificeren moet de bal een bepaalde stuithoogte hebben. Dit wordt gemeten door de bal vanaf een hoogte van 2,54 meter op een harde ondergrond te laten vallen. De bal moet dan omhoog stuiteren tot een hoogte van 1,35 tot 1,45 meter.
Daarnaast moet een padelbal aan de volgende eisen voldoen:
- Het gewicht van de bal moet tussen 56 en 59,4 gram liggen;
- De druk moet tussen 4,6 en 5,2 kg per vierkante centimeter zijn;
- De bal moet een diameter hebben tussen 6,35 en 6,77 centimeter.
- Het gewicht van de bal moet tussen 56 en 59,4 gram liggen;
- De druk moet tussen 4,6 en 5,2 kg per vierkante centimeter zijn;
- De bal moet een diameter hebben tussen 6,35 en 6,77 centimeter.
Hoe lang speel je met padelballen?
De meeste padelballen worden geleverd in een blik onder druk. Wanneer een blik is geopend, verdwijnt de druk uit het blik. Wanneer het blik is geopend, zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van de ballen. Onder andere hoogte, vochtigheid, temperatuur, baanoppervlak en speelstijl zijn van invloed op de duurzaamheid.
Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de ballen een rol bij de levensduur. Ballen gevuld met stikstof gaan over het algemeen langer mee, gasgevulde ballen verliezen sneller de druk. Ook behouden de ballen met kwalitatief rubber met hoge dichtheid beter de druk.
Gemiddeld verliezen padelballen na 1 spel een kwart van de druk. Vaak zijn de ballen na 2 tot 3 weken of 4 tot 5 wedstrijden aan vervanging toe. Door verlies van de druk zullen de ballen minder goed stuiteren en zullen ze minder snelheid hebben. Professionele spelers zullen de ballen sneller moeten vervangen. Ook als je een aanvallende speler bent en veel smasht en harde ballen slaat, zullen de ballen sneller aan vervanging toe zijn. Professionele wedstrijden worden altijd met nieuwe ballen gespeeld.
Het is erg belangrijk om tijdig de ballen te vervangen. Wanneer je met te zachte ballen speelt, beïnvloedt dit niet alleen het spel maar vergroot je ook de kans op blessures aan de arm.
Padelballen bewaren
Open het blik pas wanneer je de ballen daadwerkelijk gaat gebruiken. Ongeopende blikken behouden de druk, waardoor de kwaliteit van de ballen niet achteruit gaat wanneer je ze nog niet gebruikt.
Nadat de ballen zijn gebruikt, kun je ze het best bewaren op een droge en donkere plaats op kamertemperatuur. Laat de ballen bijvoorbeeld niet in je auto liggen, vanwege de temperatuurschommelingen verliezen de ballen dan sneller hun druk. Wanneer de ballen natgeregend zijn, kun je de ballen het best laten drogen op kamertemperatuur (buiten het blik).
Prijs van padelballen
Padelballen in een blik zijn al verkrijgbaar vanaf €4,95. Sommige merken zijn duurder dan andere, maar ook binnen een merk kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de kwaliteit van de ballen. Over het algemeen geldt dat de ballen met een hogere kwaliteit en duurzaamheid duurder zijn. Afhankelijk van jouw speelniveau en -frequentie kun je bepalen hoeveel je wilt investeren in padelballen.
Wanneer je op zoek bent naar een groter aantal padelballen, kun je het best kiezen voor een doos. Deze zijn vaak voordelig geprijsd. Zolang je de blikken niet opent, kun je de ballen lang bewaren.