Beste padelschoenen voor jou

Hulp bij het kiezen van padelschoenen

Wat voor schoenen heb ik nodig voor padel?

Samen met een padelracket horen goede padelschoenen tot de belangrijkste benodigdheden voor het spelen van padel. Omdat je veel explosieve en verschillende bewegingen maakt, is het van belang om de juiste schoenen te hebben. Hiermee verklein je de kans op blessures. Naarmate padel populairder wordt, zijn er steeds meer speciaal ontworpen schoenen die alleen geschikt zijn voor padel. Deze padelschoenen bieden goede grip, demping, stabiliteit en duurzaamheid.

Verschil tennis- en padelschoenen
Een veelgestelde vraag is of je tennisschoenen ook kunt gebruiken voor padel. Tennisschoenen en padelschoenen lijken erg op elkaar, waardoor tennisschoenen ook geschikt zijn voor padel. Dit komt omdat de ondergrond van een padelbaan lijkt op de ondergrond van een tennisbaan. Omdat er verschillende ondergronden zijn voor tennisbanen, en daarom ook verschillende soorten tennisschoenen, zijn niet alle tennisschoenen geschikt voor padel.

De tennisschoenen die ook geschikt zijn om mee te padellen, zijn de schoenen met een ‘clay’ zool. Deze schoenen hebben een visgraatprofiel, dit is een wat grover profiel waardoor je meer grip hebt op de baan. Tijdens het spelen van padel zijn schoenen met goede grip van groot belang, daarom zijn alleen de tennisschoenen met een grof profiel geschikt.
Welke zool heeft een padelschoen?
De zool moet goede grip bieden wanneer je een beweging start en tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om te glijden wanneer je een bal wilt bereiken. Padelschoenen kunnen verschillende soorten zolen hebben:

Visgraatprofiel: Een visgraatzool heeft diepe zigzaglijnen onder de zool. De diepe lijnen zorgen voor veel grip op de baan. Daarnaast is een visgraatprofiel duurzaam en gaan de schoenen langer mee dan de andere type zolen.

Omnizool: Een omnizool is te herkennen aan kleine stipjes op het profiel van de zool. Deze kleine nopjes geven extra veel grip op de baan. De hoeveelheid grip maakt het echter wel lastiger om te kunnen glijden op de baan.

Gemengde zool: Een gemengde zool is een mix tussen de bovengenoemde zolen. Op deze zool vind je dus zowel stipjes als een visgraatprofiel. Op deze manier heb je een goede balans tussen grip en vrijheid om te glijden.
Demping en stabiliteit
Demping: Tijdens het spelen van padel maak je veel intensieve en snelle bewegingen, waardoor je knieën het zwaar te verduren krijgen. Om blessures te voorkomen is het van belang om schoenen te kiezen met goede demping. Demping is het absorptievermogen van de schoen om de impact op je gewrichten te verminderen.

Stabiliteit: De schoen moet goed om de voet zitten zodat het voldoende stabiliteit en ondersteuning geeft. Om te voorkomen dat je voeten naar binnen of buiten kantelen, raden we aan om te kiezen voor padelschoenen met systemen of materialen die zijn ontworpen om de voeten te stabiliseren en ondersteunen.
Duurzaamheid
Afhankelijk van de kwaliteit van de schoenen en jouw speelintensiteit, zullen de schoenen na een bepaalde tijd verslijten. Zorg ervoor dat je padelschoenen op tijd vervangt. Bij veelvuldig gebruik wordt de zool dunner, waardoor ook de demping afneemt. Wanneer je te lang doorspeelt op versleten schoenen, kan dit zorgen voor pijnlijke gewrichten en blessures. Daarnaast slijt ook het profiel van de zool, waardoor je grip verliest.

Hoe vaak je speelt of wil gaan spelen zegt veel over de duurzaamheid die de schoenen moeten hebben. De wat duurdere varianten zullen een langere levensduur hebben. De schoenen in de hogere prijsklasse zijn veelal ook voorzien van de nieuwste technologieën en de beste demping. Als je veel speelt, is het verstandig om te investeren in een iets duurder model.

Als je af en toe recreatief speelt, zullen de schoenen in de goedkopere prijsklasse voldoen aan jouw wensen. Wanneer je echter blessuregevoelig bent raden we aan om wel te kiezen voor schoenen die voldoende demping hebben en voldoende stabiliteit bieden.
Maat en pasvorm
We adviseren om voor padelschoenen een halve schoenmaat groter te kiezen. Omdat je veel korte en snelle bewegingen maakt, zullen je voeten wat schuiven in de schoenen. Daarnaast zetten je voeten ook iets uit tijdens het sporten. Door iets meer ruimte te nemen in je schoenen, voorkom je pijnlijke voeten.

De pasvorm van padelschoenen kan per merk en per model verschillen. Het is belangrijk dat de schoenen comfortabel aanvoelen. De schoenen moeten stevig om de voet zitten, maar mogen niet te strak zitten. Pas daarom altijd de schoenen voordat je ze daadwerkelijk gaat gebruiken (let op: het retourneren van schoenen kan alleen in de originele verpakking en wanneer de schoenen niet gebruikt zijn).
Padelschoenen voor heren, dames en kids
Er is een verschil tussen padelschoenen voor heren en padelschoenen voor dames. Wanneer een merk eenzelfde model in zowel een heren- als damesvariant heeft is er vaak een verschil in de pasvorm van de schoen. De herenmodellen hebben een wat bredere pasvorm dan de damesmodellen.

Ook is er een verschil tussen padelschoenen voor kinderen en padelschoenen voor volwassenen. De junior padelschoenen bieden mindere demping omdat deze gemaakt zijn voor een lager lichaamsgewicht, deze schoenen worden daarom niet aangeraden voor volwassenen. Daarnaast zullen de schoenen ook een smallere pasvorm hebben dan de senior padelschoenen.
winkels

Afspraak maken in de winkel?

Ben jij er nog niet helemaal uit welke schoenen het beste bij jou passen? Laat je adviseren door de padel specialisten in onze winkels.

Hier vind je een greep uit de populairste collecties. Ben je op zoek naar een specifiek artikel dat je op de website hebt gezien? Neem dan eerst contact op met de betreffende winkel om te informeren of dit artikel ook in de winkel aanwezig is. Maak een afspraak of bekijk onze openingstijden!advies

Vraag het aan onze experts

Heb jij vragen over bepaalde schoenen of ben jij benieuwd welke schoenen het beste bij jou passen? Neem gerust contact op met onze klantenservice en laat je adviseren door een van onze experts!

Ons team bestaat uit ervaren padelspelers die je alles kunnen vertellen over de verschillende schoenen en de juiste vragen weten te stellen om tot een geschikte keuze te komen!